Recâștigarea conexiunilor pierdute (IV)

Reconectarea cu valorile interioare

Ca să ne simțim cu adevărat împliniți, avem nevoie de valori și motivații interne – de lucruri pe care să le facem pentru simplul fapt că ne plac. Și să fim mai atenți la nevoile noastre de bază despre care vorbeam în articolul precedent. Societatea ne-a învățat să invidiem lucrurile care contează cel mai puțin – cine e invidios pe caracterul unui om sau felul minunat în care un bărbat își tratează soția? Nu, acele lucruri le admirăm eventual. Dar suntem invidioși pe casa, vacanțele sau mașinile pe care ceilalți le au.

Spre exemplu, când oamenii sunt întrebați de ce cumpără lucrurile care nu le sunt necesare, ajung la concluzia că își doresc în primul rând să îndepărteze rapid o emoție negativă, să umple un gol, vidul propriei singurătăți. Cheltuiala nu este despre obiectul în sine, ci despre a obține o anumită stare emoțională mai bună, iar plăcerea e în dorința propriu-zisă, în anticiparea cumpărării obiectului.

De asemenea, când sunt întrebați pe ce cheltuie banii și care sunt lucrurile importante pentru ei în viață, observă o discrepanță. Cei mai mulți răspund că își doresc o viață de familie împlinită, să petreacă timp cu cei dragi, dar tot ei cheltuie bani pe lucruri pe care nu le valorizează.

Marea de mesaje marketate în care înotăm este ”Dacă cumperi X lucru, vei fi mai fericit, mai valoros, mai apreciat etc”. Marketing-ul ne face să ne simțim prost cu privire la noi ca să cumpărăm produse de care, de fapt, nu avem nevoie pentru a fi fericiți. Suntem în mijlocul unui bombardament consumerist și cheltuim pe pilot automat. Sunt probleme care nu vor putea fi niciodată rezolvate prin shopping.

Reconectarea cu natura

Ținând cont că trăim predominant în medii urbanizate, e important să ne acordăm timp pentru mișcarea în natură și peisajele superbe pe care ni le poate oferi. Studiile de cercetare arată că timpul petrecut în natură ne ajută să depășim problemele emoționale, iar sportul are un impact covârșitor asupra stării noastre de bine. Dincolo de asta, în fața măreției naturii, sentimentul exagerat de importanță de sine se spulberă – problemele și grijile noastre devin insignifiante față de spectacolul așternut în fața noastră.

Reconectarea cu traumele din trecut – recunoașterea și acceptarea lor

E nevoie să ne conectăm cu părțile dureroase din noi înșine și să le privim cu compasiune, cu blândețe. Ca și cum am alina un prieten drag. Să facem legătura dintre trecutul și prezentul nostru, pentru a putea face schimbările necesare în prezent. Asta nu presupune blamarea celor care ne-au rănit, ci înțelegerea efectelor pe care alții le-au avut cândva asupra noastră și iertarea lor. Trebuie să ne ascultăm durerea și s-o onorăm, căci ea ne transmite un mesaj valoros – că ceva nepotrivit ni s-a întâmplat cândva. Să mergem la rădăcinile ei și s-o înțelegem, înainte de toate. Avem nevoie de această durere pentru a înțelege că e ceva nesănătos în felul în care ne trăim viețile.

Astfel, prezența sau absența sănătății mintale este în primul rând un indicator social. E nevoie să ne mutăm focusul de la dezechilibrele chimice din creierul nostru la dezechilibrele sociale. Nu suntem o mașinărie cu piese stricate, care trebuie reparate. Suntem ființe sociale cu anumite nevoi neîndeplinite. Depresia și doliul au simptome similare tocmai pentru că depresia e un fel de doliu față de conexiunile de care avem nevoie, dar pe care nu le avem. Durerea noastră nu e o disfuncție, ci un semnal de alarmă, o reacție sănătoasă la un mediu toxic. Societatea actuală se pricepe foarte bine să ne satisfacă nevoile fizice – mâncare, haine, adăpost, sex – însă le neglijează complet pe cele emoționale. Trebuie să schimbăm cultura pentru a ne simți liberi să trăim vieți cu sens, împlinite și fericite.

 

Publicat de Daniela Dociu

Mă numesc Daniela Dociu, sunt psiholog clinician și psihoterapeut. Am crescut într-o familie de intelectuali, în lumea cărților și a preocupării pentru studiu, într-un orășel micuț. Înclinațiile umaniste și tendința de a sonda mereu psihicul uman m-au ghidat natural spre descoperirea psihologiei, pe care, cu cât o exploram mai mult, cu atât o simțeam mai aproape sufletului meu. Este fascinantă pentru mine fiecare incursiune interioară alături de pacienții mei, în procesul lor de DEVENIRE a ceea ce sunt cu adevărat. Așa cum oamenii sunt unici, fiecare proces e unic, cu durerile, efortul și reușitele lui. Bucuria de a le fi un ghid în drumul reconstruirii lor ca persoană îmi amintește de recunoștința pentru meseria aleasă. În munca mea cu pacienții, am o abordare diversă, în funcție de problema, nevoile și personalitatea fiecărui om care trece pragul cabinetului meu. Dincolo de toate, mă conectez cu OMUL din fața mea, acordând atenție relației terapeutice - un motor puternic al schimbării, spațiul în care persoana învață un nou mod de a FI. Cred în puterea schimbării și evoluției - în pași mărunți și constanți. Iar investiția în propria schimbare vine cu un profit pentru toată viața.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: