Căutăm conectarea în moduri care ne deconectează (II)

Un alt aspect important care contribuie la apariția depresiei și anxietății este deconectarea de valorile semnificative.

Suntem o societate consumeristă mai mult ca oricând, în care materialismul este în floare. Paradoxul este că persoanele care valorizează posesiunile și banii au nivele mai crescute de depresie și anxietate decât persoanele care prețuiesc timpul petrecut cu familia sau își doresc să facă din lume un loc mai bun.

Cultura creată tot de noi ne face să avem niște valori junk, prin care avem doar o motivație externă – facem lucruri pentru că obținem anumite beneficii în schimb – admirație, bani, statut, sex etc. Nu mai există motivația de a face un lucru pentru simplul fapt că ne produce plăcere, bucurie, sens și e conectat la nevoile noastre. Valorile junk sunt precum mâncarea junk – nu e nutritivă cu adevărat și ne deformează corpurile. Studiile arată că, cu cât devii mai materialist, cu atât ai relații mai scurte și mai puține. De exemplu, dacă valorizezi oamenii pentru cum arată sau cât de populari sunt, e ușor să-i părăsești dacă apare cineva mai sexy sau mai impresionant.  Obținerea scopurilor extrinseci nu ne face mai fericiți, dar ne deformează mințile și ne oferă o viață nesatisfăcătoare.

Mai mult, valorile junk ne împiedică să ne bucurăm de momentul prezent, ne monitorizăm constant. Dacă scopul meu extrinsec este să devin cât mai faimos, să obțin cât mai multă recunoaștere socială, să fac cât mai mulți bani, mă voi întreba mereu ”Sunt cel mai bun jucător de fotbal? Sunt cel mai bun cântăreț la pian? Mă va aplauda lumea? Voi fi plătit pentru asta?” – ceea ce vine evident cu multă presiune și anxietate. Dacă scopul meu este să fac ceva ce îmi place, care mă pasionează, fac acel lucru indiferent de rezultatele avute și sunt mult mai axat pe proces, decât pe destinație. În plus, nu mă demotivez atât de rapid când lucrurile nu-mi ies așa cum mi-aș dori. Iar ACESTA e un mod mult mai sigur de a avea într-adevăr succes.

Când am valori junk sunt mereu preocupat de cum mă evaluează ceilalți, o povară emoțională foarte mare. Mă compar constant, pentru că stima mea de sine depinde de ce și câte haine am, de cât de mare e casa mea, de câți bani am. Materialismul ne face vulnerabili într-o lume care nu e în controlul nostru și nu mai suntem în contact cu propriile nevoi.

Mesajul culturii noastre este ”muncește mai mult, cheltuiește mai mult”, un model social consumerist în care niciodată nu este îndeajuns. Reclamele omniprezente creează o nevoie inexistentă de fapt, sentimente de inadecvare, de ”not good enough” și oferă ”soluții” la acele defecte prin produsele promovate.

 Cu alte cuvinte, căutăm fericirea în locurile greșite și cheltuim multă energie pe lucrurile care de fapt, nu contează atât de mult.

Deconectarea de traumele copilăriei

Teoriile pur biologice ale depresiei și anxietății explică aceste probleme pe seama unui dezechilibru chimic din creier, în privința căruia nu poți să faci prea multe, în afară de a lua medicație. E ceva greșit în felul în care îți funcționează creierul. De fapt, aceasta e doar o parte a explicației, o teorie care mai degrabă te protejează, să nu te gândești prea mult la ce nu merge bine în viața ta, cine te-a rănit în trecut și traumele suferite. Da, există o vulnerabilitate genetică cu care ne naștem, dar aceasta se activează sau nu în funcție de experiențele trăite în copilărie și adolescență – mediul în care am crescut, climatul emoțional al familiei, relația cu părinții, relația dintre părinți, experiențele de la școală. Abuzul de orice fel, fie că e verbal, emoțional, fizic, experiențele de bullying repetate sau respingerea socială ne predispun la o varietate de probleme mintale, iar refuzul de a le înțelege și accepta, de a ne pune în legătură trecutul cu prezentul ne ține departe de vindecare.

Deconectarea de lumea naturală și mediul înconjurător

Un alt element care explică apariția tot mai crescută a depresiei și anxietății este pierderea legăturii cu natura, în spațiile predominant urbane în care locuim. S-a dovedit științific că mișcarea și drumețiile în natură ne îmbunătățesc considerabil starea emoțională, poate tocmai pentru că ne întoarce, la nivel simbolic, la starea noastră naturală, de ”animale sociale” în mișcare. De altfel, în fața măreției naturii ne dăm seama cât de minusculi suntem, punem preocupările și grijile noastre în perspectivă și vedem modurile profunde în care suntem conectați la ceva mai măreț, dincolo de noi. Pe de altă parte, în depresie totul este despre tine, devii captiv în propria poveste și propriul ego, unde nu mai poate pătrunde nimic.

În aceste condiții, este nevoie să găsim moduri de a ne reconecta la nevoile noastre de bază, într-un mod profund și autentic, care presupune să ignorăm mesajele culturale proaste pe care le primim din atâtea direcții. Cultura creează o imagine a nevoilor noastre pentru a fi fericiți care nu se potrivește cu nevoile reale. E timpul să ne reconstruim. Vă invit să urmăriți în articolul următor pe aceeași temă cum putem face acest lucru.

Publicat de Daniela Dociu

Mă numesc Daniela Dociu, sunt psiholog clinician și psihoterapeut. Am crescut într-o familie de intelectuali, în lumea cărților și a preocupării pentru studiu, într-un orășel micuț. Înclinațiile umaniste și tendința de a sonda mereu psihicul uman m-au ghidat natural spre descoperirea psihologiei, pe care, cu cât o exploram mai mult, cu atât o simțeam mai aproape sufletului meu. Este fascinantă pentru mine fiecare incursiune interioară alături de pacienții mei, în procesul lor de DEVENIRE a ceea ce sunt cu adevărat. Așa cum oamenii sunt unici, fiecare proces e unic, cu durerile, efortul și reușitele lui. Bucuria de a le fi un ghid în drumul reconstruirii lor ca persoană îmi amintește de recunoștința pentru meseria aleasă. În munca mea cu pacienții, am o abordare diversă, în funcție de problema, nevoile și personalitatea fiecărui om care trece pragul cabinetului meu. Dincolo de toate, mă conectez cu OMUL din fața mea, acordând atenție relației terapeutice - un motor puternic al schimbării, spațiul în care persoana învață un nou mod de a FI. Cred în puterea schimbării și evoluției - în pași mărunți și constanți. Iar investiția în propria schimbare vine cu un profit pentru toată viața.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: